callph

CLAT Coaching in chandigarh

CLAT Coaching in chandigarh from the best llb clat academy.

★★★★★ Published by Deepak Sharma.

Best results in LLB CLAT coaching in chandigarh from AAA Bright Academy

Quick Query


CLAT Coaching in chandigarh from AAA Bright Academy:

Q1. What is CLAT?

ANS. CLAT (Common Law Admission Test) is a non-statutory body created under a Memorandum of Understanding (MoU) for the convenience of the students seeking admission to various National Law Universities in the country. An entrance test is conducted to provide a list of candidates on the basis of ‘merit-cum-preference’ to each University for admission to their UG/PG programs, as per the eligibility, reservation and other criteria laid down under the respective statutes of the participating Universities. The Common Law Admission Test (CLAT), is an all India entrance examination, conducted on rotation by 17 National Law Universities (NLUs) for admissions to their Under-Graduate and Post-Graduate degree programs.

Q2. Who conducts CLAT?

ANS. The first CLAT Core Committee consisting of Vice-Chancellors of participating NLUs had decided that the test should be conducted by rotation in the order of their establishment. The first CLAT exam was conducted by NLSIU Bangalore in 2008, the ninth Common Law Admission Test (CLAT 2017) shall be conducted by Rajiv Gandhi National University of Law, Punjab.

Q3. How to apply for CLAT?

ANS. Online forms are available on clat.ac.in from 1st January 2017 onwards. Normally forms are available in hard copy and online, however for the 2017 CLAT, forms will be available online only.

Q4. What is the Eligibility criterion for CLAT?

ANS. Eligibility Criteria for Appearing in CLAT-2017

For U G Program

1. Passed 10+2 or equivalent examination with the minimum of: -
(a) Forty-five percent (45%) marks in case of candidates belonging to Unreserved/OBC/ (Specially Abled Persons) Categories and
(b) Forty percent (40%) marks in case of candidates belonging to SC/ST Category

2. Candidates who are appearing in the qualifying examination in April/May 2017 are also eligible for appearing in CLAT-2017 examination. However, they shall be required to produce an evidence of their passing the qualifying examination at the time of admission, failing which they shall lose their right to be considered for admission.

3. No upper age limit is prescribed for appearing in CLAT-2017. *

* Bar Council of India has come with a new circular which prescribed that, as per the clause 28 of the legal education rules 2008, the maximum age for seeking admission in the 5 years integrated program is 20 years. But this not finalized yet.

For P G Programme

1. LL.B. or equivalent degree in law examination with a minimum of 55% marks in case of Unreserved/OBC/ (Especially abled persons) categories and 50% marks in case of SC/ST category

2. Candidates who are appearing in the qualifying examination in March/April 2017 are also eligible for appearing in CLAT-2017 examination. However, they shall be required to produce evidence of their passing the qualifying examination in the respective National Law Universities at the time of admission failing which they shall lose their right to be considered for admission.

3. No upper age limit is prescribed for appearing in CLAT-2017

Q5. Which are the Law Schools Participating in CLAT?

ANS. 1. National Law School of India University, Bangalore (NLSIU)
2.            National Academy of Legal Study and Research University of Law, Hyderabad (NALSAR)
3.            The National Law Institute University, Bhopal(NLIU)
4.            The West Bengal National University of Juridical Sciences, Kolkata (WBNUJS)
5.            National Law University, Jodhpur (NLUJ)
6.            Hidayatullah National Law University, Raipur (HNLU)
7.            Gujarat National Law University, Gandhinagar (GNLU)
8.            Dr. Ram Manohar Lohiya National Law University, Lucknow (RMLNLU)
9.            Rajiv Gandhi National University of Law, Punjab (RGNUL)
10.          Chanakya National Law University, Patna (CNLU)
11.          The National University of Advanced Legal Studies, Kochi (NUALS)
12.          National Law University Odisha, Cuttack (NLUO)
13.          National University of Study and Research in Law, Ranchi (NUSRL)
14.          National Law University and Judicial Academy, Assam (NLUJAA)
15.          Damodaram Sanjivayya National Law University, Visakhapatnam (DSNLU)
16.          Tamil Nadu National Law School, Tiruchirappalli (TNNLS)
17.          Maharashtra National Law University, Mumbai (MNLU)

Q6. How many seats are available in the law schools participating in CLAT?

ANS. The details of seats as per CLAT 2017 information brochure is as below:
1. NLSIU, Bangalore - TOTAL 80 - General 55, SC 12, ST 6, PWD 2, Foreign National 5
2. NALSAR, Hyderabad - TOTAL 99 - General 65, SC 13, ST 6, Foreign National 15, State Domicile 28
3. NLIU, Bhopal - TOTAL 120 - General 68, SC 8, ST 4, NRI/NRI Sponsored 18, J&K residents- 2, State Domicile 54
4. WBNUJS, Kolkata - TOTAL 125 - General 74, SC 13, ST 7, PWD 2, NRI/NRI Sponsored 18, J&K residents- 2 Foreign National 4, State Domicile- 10
5. NLUJ, Jodhpur - TOTAL 115 - General 77, SC 15, ST 8, NRI/NRI Sponsored 15, PWD 2, State Domicile 80
6. HNLU, Raipur - TOTAL 180 - General 62, SC 12, ST 6, PWD 2, NRI/NRI Sponsored 16, Foreign National 4, State Domicile 80
7. GNLU, Gandhinagar - TOTAL 180 - General 115, SC 27, ST 14, PWD 5, NRI/NRI Sponsored 17, Foreign National 6, State Domicile 44
8. RMLNLU, Lucknow - TOTAL 160 - General 80, State Domicile 80, NRI/NRI sponsored
9. RGNUL, Patiala - TOTAL 175 - General 133, SC 27, ST 14, PWD 4, Foreign National 5, State Domicile 18
10. CNLU, Patna - TOTAL 120 - General 60, NRI/NRI Sponsored / Foreign National 20, State Domicile 60
11. NUALS, Kochi - TOTAL 120 - General 33, PWD 2, NRI Sponsored 12, Foreign National 4, State Domicile 29
12. NLUO, Orissa - TOTAL 159 - General 78, SC 10, ST 14, PWD 4, NRI/NRI Sponsored 10, Foreign National 4
13. NUSRL, Ranchi - TOTAL 120 - General 24, SC 8, ST 4, OBC 14, State Domicile 50
14. NLUJA, Assam - TOTAL 60 - General 30, SC 4, ST 9, PWD 2, State Domicile 15
15. DSNLU , Vishakhapatnam – Total 132, General 12, State Domicile 120
16. TNNLS, Tiruchirapalli – Total 180, General 70, SC 14, ST 6, State Domicile 90
17. MNLU, Mumbai – Total-50, General 25, SC 7, ST 3, OBC 9

Q7. When is CLAT scheduled for?

ANS. The scheduled date of Common Law Admission Test 2017 is 8th May, 2017 (Sunday).

Q8. What is the question paper pattern for CLAT Exams?

ANS. Pattern for CLAT exam as below:

Total Marks        200
Number of multiple-choice questions of one mark each                200
Duration of examination               Two Hours
Subject areas with Weightage: 
English including Comprehension             40 Marks
General Knowledge and Current Affairs                50 Marks
Elementary Mathematics (Numerical Ability)      20 Marks
Legal Aptitude   50 Marks
Logical Reasoning             40 Marks

For every wrong answer there is negative marking of 0.25 marks.
In case of equal marks secured by candidates, the procedure to break the tie will be as per the following order:
(i) Higher marks in the section of legal aptitude in CLAT-2017
(ii) Higher age
(iii) Computerized draw of lots
Q9. What is the syllabus for CLAT?
ANS. Syllabus for CLAT exam as below:

Scope and coverage of questions under different subject areas:

1. English including comprehension-
The English section will test the candidates' proficiency in English based on comprehension passages and grammar. In the comprehension section, candidates will be questioned on their understanding of the passage and its central theme, meanings of words used therein etc. The grammar section requires correction of incorrect grammatical sentences, filling of blanks in sentences with appropriate words, etc.

2. General Knowledge and Currents Affairs-
As far as general knowledge is concerned; the candidates will be tested on their general awareness including static general knowledge. Questions on current affairs will test candidates on their knowledge of current affairs.

3. Mathematics-
This section will test candidate's knowledge on elementary mathematics, i.e. maths taught up to Class X.

4. Legal Aptitude-
This section will test candidate's interest towards study of law, research aptitude and problem solving ability. Questions will be framed with the help of legal propositions (described in the paper), and a set of facts to which the said proposition has to be applied. Some propositions may not be "true" in the real sense (e.g. the legal proposition may be that any person who speaks in a movie hall and disturbs others that are watching the movie will be banned from entering any movie theatre across India for one year). Candidates will have to assume the "truth" of these propositions and answer the questions accordingly.

5. Logical Reasoning-

The purpose of the logical reasoning section is to test the candidate's ability to identify patterns, logical links and rectify illogical arguments. It will include a wide variety of logical reasoning questions such as syllogisms, logical sequences, analogies, etc. However, visual reasoning will not be tested.

Q10. Will CLAT have Negative marking?

ANS. Yes, the CLAT exam, has a system of Negative Marking, wherein 0.25 mark will be deducted for each of the wrong answers.

Q11.How should I prepare for CLAT?

ANS. The preparation of CLAT is very exhaustive. Over the years due to the increase in the number of students opting for the exam, the level of competition has increased considerably. Due to the factors of competition and open syllabus, most students prefer to prepare under proper guidance. There are various preparation courses spanning from 2 years’ preparation to 1 year and even 1.5 months. As much as possible if a student is serious for Law as a career and desirous of joining a Top Law university it is better to do in depth preparation. Long term preparation programs are better as they help to pace oneself to do in depth preparation. Having said that it is not that the intensive course does not have students securing top ranks, it's just that the academic pressure is considerably more.

One of the main aspects that would help you to prepare for the exam is to develop a habit of maintaining notes related to current affairs. The Static General Knowledge requires relevant material in History, Geography, Economics and General Sciences, and a proper understanding of basic legal concepts and legal reasoning along with basic and advanced concepts of Analytical and critical reasoning. Quantitative aptitudes consisting of Class X level concepts are required. All the mentioned sections should be practiced keeping in mind the time constraints. The CLAT exam does not have any structured syllabi to adhere to making it all though more challenging!

Q12. Where can I obtain a CLAT Information Brochure?

ANS. The CLAT Information Brochure can be downloaded from the CLAT website (clat.ac.in) as well as the websites of the members of the NLU's

Q13. Where do I get the application form?

ANS. For the year 2017, the Application Forms and Information Brochure were available in designated State Bank of India branches or were also available online from 1st January 2017 onwards.

Q14. Do I have to separately purchase Application Form?

ANS. No, normally it is provided with the information brochure.

Q15. What is the cost of CLAT-2017 Application Form and Information Brochure?

ANS. Processing charges for online application for CLAT-2017 for UR/OBC/SAP candidates are Rs. 4,000/- and for SC/ST candidates Rs. 3,500/-.

Q16. Do I also need to purchase Information Brochure of member NL Universities separately?

ANS. No, there is only one common Information Brochure for CLAT exam for all the 14 universities.

Q17. Where can I find more information regarding courses offered by various NL Universities?

ANS. All the National Law Universities have their own websites which give detailed and updated information about the courses available.

Q18. Are foreign nationals required to take CLAT for admission to any of the NLU's?

ANS. Taking the CLAT exam is not permitted for Foreign Nationals. By visiting the websites of the respective NLUs of interest, you can clarify your doubts relating to the procedure of admission. Normally the admission procedure for foreign nationals by the NLUs which have the respective seats, are directly on the basis of their performance in the qualifying examination, academic record and their overall command over the English language.

Q19. Is there any specific Performa to send request for an application form to CLAT Convenor or just a simple application in writing would suffice?

ANS. There is no requirement for sending any request for those falling under the General Category for admission, in fact the procedures for application forms are clearly outlined on the CLAT website and they are easily available. Foreign Nationals need to apply directly to the University in the prescribed format available on the respective NLU's own Website along with the supporting documents to the Registrar before the prescribed date. For further details, they can contact the registrar of the respective university.

Q20. What are the entrance exams one needs to take to get admission to the top Law colleges?

ANS. Depending on the preferences the main exams in question here are the following: CLAT, AILET, IP CET (LAW), SET, LSAT, Christ College and ULSAT.

Q21. Which are the top law colleges in India? What is the admission/eligibility criterion for these colleges?

ANS. Though there are many sources that provide the ranking of law colleges, but the information provided by them is not reliable as most of the information provided in this context is based on data provided by people which do not even belong to the legal education sector of India. Historically NLSUI Bangalore is considered the most reputed followed by NALSAR Hyderabad, WBNUJS Kolkata, NLU Jodhpur, NLU Bhopal, GNLU and HNLU Raipur. The law university in Lucknow, Patiala and Orissa are the other ones which are coming up very formidably. NLU Delhi is fast becoming one of the most sought after colleges for law and as such is progressing to become one of the most reputed colleges for pursuing law in the country.

LIST OF PARTICIPATING NLU’S IN CLAT:

National Law Institute University

NLIU

Bhopal

nliu.ac.in

West Bengal NU of Judicial Sciences

WBNUJS

Kolkata

nujs.edu

NLU Jodhpur

NLU

Jodhpur

nlujodhpur.ac.in

Hidayatullah NLU

HNLU

Raipur

hnlu.ac.in

Gujarat NLU

GNLU

Gandhi nagar

gnlu.ac.in

Ram ManoharLohiya NLU

RMLNLU

Lucknow

rmlnlu.ac.in

Rajiv Gandhi National Law University

RGNUL

Patiala

rgnul.ac.in

Chanakya National Law University

CNLU

Patna

cnlu.ac.in

National University of Advanced Legal Studies

NUALS

Kochi

nuals.ac.in

National Law University Odisha

NLUO

Cuttack

nluo.ac.in

NU of Study & Research in Law

NUSRL

Ranchi

nusrlranchi.com

NLU and Judicial Academy

NLUJA

Guwahati

nluassam.ac.in

Tamil Nadu National Law School

TNNLS

Trichy

www.tnnls.in

Damodaram Sanjivayya NLU

DSNLU

Vishakha patnam

dsnlu.ac.in

ELIGIBILITY:

CATEGORY AGE LIMIT EDUCATIONAL QUALIFICATION
General Less the 20 yrs 45% aggregate marks in (10+2)
SC/ST Unreserved Less than 22 years 40% aggregate in (10 +2)

NOTE: There is a negative marking of 0.25 marks for each wrong answer selected.

IMPORTANCE OF LAW
For any Nation to Grow, It is very important that the people of that Nation should be aware of the Law. Awareness of Law is very important not only to defend yourself from evil but also to know and use your rights properly. The Bar council of India is responsible for legal education in India. In a diverse country like India, a Numerous Career options are available in India for Law Graduates such as
• Advocacy
• Law firm
• Corporate Counsel
• Govt. Jobs in Legal Service Departments
• Academic Research
• Assistance in Legal Issues
• Legal Process Outsourcing
• Fighting for Social cause and many more.

EXAM PATTERN FOR CLAT:

SECTION NO. OF QUESTIONS MARKS
English (Including Comprehension) 40 40
General Knowledge & Current Affairs 50 50
Elementary Mathematics 20 20
General Knowledge & Current Affairs 50 50
Legal Aptitude 50 50
Logical Reasoning 40 40
Total 200 200

WHY BRIGHT ACADEMY LLB COACHING

1. Highest Success rate in CLAT, DU and PU Law entrance
2. Full study material, Computerized notes, No need for any book from market
3. 3 - 4 hours daily classes, 6-Days a week
4. Well Experienced faculty for each subject
5. Upto date study material and practice tests are designed
6. Innovative shortcuts are taught starting from basics
7. Intensive practice sessions by Experts on Mock CLAT/Law Exam
8. Best Results in north india